Psykologisk Trivsel og Arbejdsglæde

I medierne er der lige nu, et særligt fokus på medarbejderes trivsel, da hjemsendelsen for rigtigt mange, har været en voldsom ændring i arbejdslivet. Coronaens ankomst har ydermere haft stor indflydelse og betydning for det kollegiale fællesskab, på diverse forskellige arbejspladser. For mange har det betydet, en mindsket eller helt manglende mulighed for at skabe gode stærke relationer til kollegaer på tværs, og ledere og medarbejdere i mellem. Det sociale fælleskabet er blevet sat på pause, eller erstattet af virtuelle begivenheder, dog har det betydet at vi det sidste år har været foruden den fysiske kontakt til hinanden. Medierne dækker det i øjeblikket især, da de psykologiske tegn på savnet begynder at vise sig hos en hel del.

Hos DINKONSULENT.NU, ser vi anderledes på det. Vi underkender ikke de psykiske trivselskonsekvenser af corona, men vi mener at corona kan ses som et positivt fremstød i revurderingen af, hvordan du arbejder strategisk med pykologisk trivsels på din arbejdsplads. Vi mener nemlig, at alle kolleger bør have det godt, og føle sig tryg i sin hverdag, uanset corona eller ej.

Men hvad er psykologisk trivsel så egentlig?

Hvis du ønsker at dykke ned i psykologisk trivsel, kan du gøre det ved at studere Amy Edmundson fra Harvard Business School nærmere. Hun forsker netop i psykologisk tryghed.

For hende handler psykologisk tryghed på en arbejdsplads om høj tillid, gensidig respekt og plads til at være den man er. Det handler også om, at skabe en arbejdsplads, hvor der er plads til at fejle. Ved at etablere overstående, er man med til at skabe et psykologisk trygt arbejdsmiljø, hvilket dernæst er med til at motivere medarbejderne.

Når vi følger os trygge bliver vi ærlige og åbne, uden at bekymre os om, at det vi siger kan være forkert, fordi det tager udgangspunkt i den enkeltes beretning. Ligesom med følelser – vi er alle klar over, at der ikke er nogle følelser der er forkerte, men at alle følelser er berettiget.  Sådan er det også med psykologisk tryghed, man er 100% ligeværdig uanset hvordan man får formuleret sig. Man er et team, og man har en grundliggende holdning til, at alle, med hver deres kompentencer,  arbejder efter bedste evne mod det samlede fælles definerede mål.

Successen du opnår ved at mestre dette miljø, er en grundliggende ro. Du skaber frihed, og frigiver positiv energi, fordi der ikke skal afsættes tid til de negative tanker.  Du kan fokusere på din plads på banen, og sikre at de opgaver, der er pålagt dig kan lykkedes. Psykologisk tryghed handler om høj tillid og gensidig respekt.

Er det en nem opgave – absolut ikke, og den kræver fokus og kontinuerligt arbejde. Dette skyldes at vores hjerne på mange måder er primitiv, og ikke helt er udviklet til den tid vi lever i. Den har stadig arv fra dengang, hvor man var bange fra sabeltigerne, og det gør at vi desværre ofte har et tankesæt, der er en smule skeptisk og sætter spørgsmålstegn ved ting.

Ønsker du at komme igang med dette på din arbejdsplads? Vil du gerne vil arbejde med det gode team, understøttet af psykologisk tryghed og trivsel, kan vi bistå jer med at få sat gang i processen.

Du kan kontakte os her, hvor mere information.

Pernille Casparsen
Stifter og Indehave

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *