Når der kun er en vinder af diskussionen

Vi har igennem den sidste måned haft særlige fokus på svære kollegaer. Både hvordan man gennem hjælp af tid og forståelse for roller på en arbejdsplads,  kan begrænse adfærd og vende den til noget positivt. Men også hvordan du selv kan tage ansvar, for hvilken holdning du har til dine omgivelser.

Det er selvfølgelig vigtigt at nævne, at der altid vil være nogen du har mindre god kemi med end andre, og at alle har et ansvar.

I kommende indlæg går vi omkring de mere ekstreme typer af udfordrerne kollegaer, de som i dagens Danmark er begyndt at træde mere frem i daglig tale, nemlig store narcisister og psykopaterne. Hvad indeholder de, hvad skal du være opmærksom på, og hvordan kan en fremtid se ud,  når man har en psykopat ansat.

Der er i de seneste år, set en forøgelse af nyudgivet litteratur om dette emne, fordi det er en voksende personlighedsforstyrelse både blandt mænd og kvinder. De er charmerende, sjove og er friske, og kan være yderst svære at opdage. Møder du en ægte narcissisteller psykopat, er du er ikke i tvivl. De sætter et helt særligt spor hos de tilbageblevne. Gerne et sport, hvor tanker som, er det mig der gør noget forkert, hvad var det lige der skete her eller sagde jeg ja til det. De er uden hæmninger, grænser og der findes kun en i deres verden, nemlig dem selv.

Vi alle har en grad af narcissisme i os, det er det som blandt andet gør at vi kan tage varer på os selv, men grundet vores empatiske og sociale forståelse, har vi også evne til at tænke på andre end kun os selv. Sådan er det ikke for de store narcissister, psykopater, her handler alt om dem. Det kan godt være at du er den de nogle gange har set sig varme på, og de skaber glæde omkring dig, men det er kun fordi de forventer at få noget ud af det selv. De har altså sig selv i tankerne i sidste ende, og du er blot en del af at komme til gevinsten. Måske er du ligefrem gevinsten, altså i nuet. Det er denne adfærd der gør at de er svære at spotte for det almindelige menneske øje.

En psykopat eller narcisist, bruger mennesker omkring sig til at spejle sig i dem. Det er blandet andet en af grundende til, at det tager langt tid at opdage, at du er omkring en. Derfor  kan en af metoderne til at tackle dem være, ikke at vise hvad du føler og tænker. Eksempelvis lade personen komme med ideen til hvad der skal ske. Disse typer har et utrolig stort mindreværd, selvom det udadtil virker som det modsatte. De vil faktisk ikke gøre noget forkert, for de kan ikke lide hvis omgivelserne ikke kan lide dem, så søger de nye veje. Men de skaber gerne splid, drama og negativer energier på deres vej. Da de mangler social forståelse og empati, har de ikke særlig stor tålmodighed for omverdenen. Så er der opgaver hvor de eksempelvis skal vente, vil de nemt blive utålmodige eller finde en andet vej, hvordan de kan få særlig behandling, og derigennem få ting til at ske hurtigere.

Og lad os slå helt fast, alle greb gælder – også de seksuelle.

En arbejdsaffære for at få sine ting presset hurtigere igennem er ikke unormalt. For den som affæren sker med, kan der være sande følelser i spil. Men for narcissen eller psykopaten, kan det handle om noget så umenneskeligt, som at være den, der omsætter for mest i firmaet. Det ydre har en meget stor og vigtig betydning. Det skal se rigtig ud på overfladen, så alle omkring personen, kan se at er perfekt, men altså kun på overfladen, for underneden er der menneskeligt hult.

Vi oplever i vores hverdag, at flere og flere vi taler med, er begyndt at åbne op og præsentere os for arbejdssituationer, hvor denne type enten har været, eller stadig er, en del af firmaet. De søger derfor specifikke råd til at tackle dem.

Vi ved fra vores hverdag hos DINKONSULENT.NU at det desværre er et område der vokser, men også begynder at opmærksomhed, hvilket er et skridt nærmere at takle det.

Vi synes også at mærke, at med en SoMe kultur i vækst, er der også mere stimulans til, at vi får flere af disse typer. Hvis ikke man har en særlig strategi for disse, kan de nemt gøre stor skade og splid på en arbejdsplads.

Litteratur specifikt om emnet, du selv kan læse:
“Psykopater i jakkesæt”
“Omgivet af psykopater”
“Hverdagens psykopater”
“Narcissisme”
“Narcissiter – I familien, I parforholdet og på arbejdspladsen”

Bøger der også kan være af interesse i samme genre:
“Vi havde en fest på arbejdet, men så kom Preben” Fokus på følelsesmæssig forurening

(Det kan være tung læsning, så tag det i små doser)

Vi håber at du har fundet vores indlæg interessante, og har kunnet bruge dem til noget.

I den kommende tid vil vi igen sætte fokus på at dele ud af ny viden, hvor du blandt andet kan få mere viden om, hvordan du bygger gode og stærke relationer med telefonen som hjælpemiddel. vi glæde os til at dele meget mere det med dig.

Mange hilsner
Pernille Casparsen
Stifter og Indehave

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *