Motion og Action

Motion og Action.

Måske ved du allerede hvad forskellen er på de to, men hvis ikke du gør, er her en hurtig guideline til måden vi fortolker- og omtaler de to ord på.

Motion, er en stilstand, dvs. der sker masser af handling i ord, men det er alt, kun ord og ingen fysisk eksekvering. Det vil sige at vi snakker om ideer, muligheder, lysten til at skabe, gøre noget med mere. Men der følger ikke en handling.

Action, ordet siger næsten det hele, men det er her den fysiske handling kommer. Her SKER forskellen, her gøres noget, her skabes noget, her ser du resultatet af ordene.

Når du sidder i en gruppe, har du muligvis bemærket de to roller. De er tydelige når man er bevidst omkring dem, og hvis du arbejder bevidst med at forstå disse to begrebers forskel, vil du også forstå hvorfor man nemt kan trigges af motion, hvis man selv er den der tager action.

Hvis det handler om at motivere i en gruppe hvor der er mange motions personer til stede, vil du opleve at de alle er virkelig gode til at snakke om den gode ide. Men når så I forlader rummet, så efterladers ideen der, der kommer ikke action på ordene. Det ser vi desværre ofte fra kurser. Vi er alle i “the hot spot” og yderst motiverede for at være med til, at gøre en forskel for den arbejdsplads vi er ansat på. Men når hverdagen vender retur og kurset er slut, hvad sker der så? Kick Off, firma dagen er forbi, er motivationen også? Hvor er eksekveringen af de gode input og idéer fra kurset?

Som oftest er motivationen forsvundet og idéerne glemt. Medmindre du har talt til en ren gruppe fuld af action, men den gruppe er sjælden, og heller ikke nødvendigvis god for din forretning. Men det skal vi ikke gå omkring i dette emne, det kan være et helt emne for sig, at drøfte hvad ulemperne kan være ved kun at have action til stede.

Tilbage til den investering du netop har anvendt på din “fag-dag”. Lad os sige der er 100 ansatte, der deltager i en hel dags event, så er de jo både dagen du trækker ud af kalenderen samtidig med den udgift du har,  for at afholde dagen. Hurtigt en kvart million du har spenderet på én dags event. Afhængig af formålet, kan det være en ret høj investering for meget lidt eksekvering, og for nogen kan det efterlade spørgsmål som, hvorfor er de ikke taknemmelige? Hvorfor gør de ikke som vi havde aftalt? Hvorfor når vi ikke de mål, vi blev enige om? Og i sidste ende kan det lede til fyringer… I virkeligheden fordi, der ikke er gjort sig tanker om, forskellen på disse to personligheder og hvordan de motiveres.

Den nemmeste vej til forandring hos et menneske er, at finde ud af hvornår de er mest motiverede, og dér sætte ind på forandring. Det vil sige,  du eksekverer på din kollegas motivation. I virkeligheden har vi alle vores bølger af motivation, og bevidst, så vel som ubevidst, rider vi med på hinandens bølger i et fællesskab. Desto bedre vi er til dette, desto bedre vil vi have det med hinandens selskab – og derigennem også tage mere action.

Det er den givne situation der afgører, hvor meget tid der er til at investere i at finde “bølgen” hvis ikke den er tydelig fra start. Det er også det der gør, at du eksempelvis selv kan sættes i bås, som den destruktive kollega, showstopperen, den der ikke gider, har nej hat på etc. og på denne vis være en af de “svære” udfordrende kollegaer. Når det er svært for dem omkring dig, at læse og mærke hvornår du er motiveret. Eller, hvis din, eller en anden kollegas, motivationsbølger ikke følger fællesksabets – enten fordi I motiveres forskelliget, eller fordi I ikke lader jeg motivere, af andres motivation.

Inspiration til bl.a. ACTION og MOTION kan du finde i bogen af Morten Münster “Jytte vender tilbage “ kapitel 5.

Den kan købes her

Mange hilsner
Pernille Casparsen
Stifter og Indehave

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *