Litteratur anbefaling

Hvis du vil gøre dig beredt på fremtiden, i forhold til hvilke kompetencer der bliver efterspurgte, kan disse to bøger varmt anbefales. 

HOMO FUTURA af Camilla Mehlsen tager os frem til 2030, hvor hun beskriver de syv kompetencer, hun vurderer der gør, at man som barn og ung bliver mere klar til en digital tidsalder, med kunstig intelligens og informationseksplosion. Der er store krav til os mennesker – vi skal til at være mennesker.
En af kompetencerne hun nævner, er evnen til at tænkte kritisk. Kritisk i forhold til al den information vi dagligt får serveret – er det sandt eller falsk, eller uden nærmere relevans og derfor heller ikke et “like” værd. Der refereres til opmærksomhedsøkonomi, den nyeste omtale af nutidens økonomi, da din og min opmærksomhed på en digital platform, er mange penge værd. Tænk over det en ekstra gang.
Kreativitet er også nævnt, som en af de fremtidig kompentencer der er behov for, og det forstår vi godt. Kreativitet har længe været en diskuteret kompetence og i bogen henvises der bl.a. til Sir Ken Robinson. Han er os bekendt, en af de første, der i nyere tid har fået sat vigtigheden af kreativitet på dagsordenen. 
Hvorfor er kreativitet vigtig? I vores verden er svaret fordi, alt ikke er sort eller hvidt. Det ville muligvis gøre alting meget nemmere, hvis det var sådan, men sikke mange farver vi ville miste, og det tror jeg ikke, der er nogen af os der er interesseret i. Men hvis vi ser verden i farver, så er det også disse farver vi skal forholde os til, dem der giver kulør, skaber muligheder og ideer. Den samme terminologi kan du anvende når det handler om kritisk tænkning. Begrænsningens kunst bliver at foretrække. Det er en svær balance som vil stille krav til dig og din indre værdier, som i bogen bliver refereret til som din karakter. 

Et citat fra bogen:
Der henvises til en ældre fortælling om Christoffer Columbus og hans opdagelse af Amerika. Efter hans hjemkomst er der flere, der ikke ser bedriften som stor og taler om det, som noget de selv kunne have gjort med lethed…. I et aftenselskab udfordre Columbus disse herrer – han tager et æg og siger højt”Jeg vil vædde med at ingen af jer kan få ægget til at stå på dets bund ” Mændene prøver alle uden succes, hvorefter Columbus banker ægget fladt i den ene ende og mændende kigger forvirret men forstår budskabet:
Når først en svær bedrift er gjort, ved alle hvordan den løses.

“De gode kompetencer i det 21. århundrede” er skrevet af Lene Skovbo Heckmann,  Mette Ploug Meineche og Birgit Schøn. Bogen er målrettet læringsmiljøet, og hvordan du kan omstille din læring til de krav der stilles i det 21.århundrede. De kompetencer vi forsøger at lærer vores børn og unge, er det samme der hos os voksne er behov for. Udfordringen er dog nok, at vi voksne har haft sværere ved at omstille os til det 21.århundrede, end vores børn og unge har haft. Der ligger en opgave for os alle i, at bidrage til denne omstilling og ikke alene kun hos instanserne. Vi skal kollaborere med hinanden, vi skal være sammen om at skabe og afslutte, vi skal kommunikere i et sprog alle forstår og vi skal kunne håndtere de nysgerrige spørgsmål. Nysgerrighed er vigtig. Der skal være plads til dette, for det er dér vi gør os dygtige på, at indøve kritisk tænkning. Spørgsmål som hvorfor, kan være udemærket, dog ikke altid lette at besvare, igen er sort og hvid nemmere. Sort og hvid erstatter vi i dette tilfælde med ja og nej, men det stiller skarpt på dig, på gruppen og på holdninger og meninger. Netop det har vi brug for i det 21.århundrede. Bogen giver gode praktiske eksempler på hvordan du kan arbejde med dette i praksis. I vores optik er det nogle eksempler du nemt kan oversætte til voksen samspil også. Så selvom bogen er skrevet med udgangspunkt i skoleorganisationer og læringsmiljøer, er vores holdning hos DINKONSULENT.NU, at den sagtens kan overføres til andre typer af organisationer. Den handler om mennesker og de kompetencer vores fremtid vil efterspørge – og det gælder ikke kun vores børn, det gælder også os voksne. 
Begge bøger har fokus på at danne og uddanne mennesker mod en bæredygtig fremtid, hvor vi kombinerer hjerne, hjerte og handling. 

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *